Så utbildar du dig till taxichaufför

Att vara taxichaufför är ett roligt och omväxlande jobb där det krävs att du är både lugn och serviceinriktad. Som taxiförare får du varje dag möta nya personer som behöver din hjälp och att köra taxi handlar inte bara om att skjutsa ”vanliga” kunder eller bud från punkt A till B – du tar även hand om bland annat färdtjänst och sjukresor. Som taxichaufför fyller du alltså en viktig roll för såväl de som behöver ta sig till viktiga möten, den som vill ta sig tryggt hem sent på kvällen och den som behöver din hjälp för att kunna uppsöka vården.

Hur blir man taxichaufför?

Så hur blir man taxichaufför? Räcker det med ett vanligt körkort för att kunna söka jobb som taxiförare? Nej, just eftersom du ansvarar för att andra människor ska ta sig tryggt fram i trafiken behöver du ha en taxiförarlegitimation, och för att få den måste du uppfylla flera krav.

För att få din taxilegitimation krävs det bland annat att du är över 21 år samt har ett körkort med behörighet B sedan minst två år tillbaka, alternativt ett D-körkort.  Dessutom krävs ett läkarintyg och att du inte har några betydande trafikbrott på ditt register. Slutligen måste du ha klarat Trafikverkets slutprov för att bli taxichaufför, vilket består av både körprov och teoretiskt prov. När du klarat dessa kan du ansöka om att få din taxiförarlegitimation.

Taxichaufför – utbildning

Innan du blir taxiförare hos oss på Uppsala Taxi får du dessutom genomgå vår utbildning för taxichaufförer. Under kursen utbildas du i bland annat kundbemötande, service, taxameterträning, lokalkännedom samt hjärt-lungräddning och brandskydd med mera. Här kan du läsa mer om hur du blir taxichaufför hos Uppsala Taxi och skicka in din ansökan.

Vad tjänar en taxichaufför?

Vad en taxichaufför tjänar varierar beroende på bland annat erfarenhet och arbetstider. Hos Uppsala Taxi tjänar du en provisionsbaserad lön och jobbar vanligtvis på varierande tider på dygnet. Lönen för en taxichaufför kan såklart också variera baserad på tidigare erfarenheter och andra kompetenser.

Vem passar att bli taxiförare?

Förutom att du såklart bör gilla att köra bil så finns många egenskaper som är värdefulla för en taxiförare att ha. Att köra taxi och säkerställa andras säkerhet kräver en ansvarstagande person som är trygg i trafiken och serviceinriktad. Dessutom är det såklart viktigt att du har god lokalkännedom.

Bli taxichaufför hos oss

Sammanfattningsvis är svaret på frågan ”Hur blir man taxichaufför?” alltså att du först behöver skaffa din taxiförarlegitimation genom att klara teori- och körprovet auktoriserat av Trafikverket. För att få din legitimation krävs också bland annat ett giltigt läkarintyg och att du haft ditt B-körkort i minst två år. Innan du blir taxiförare hos oss på Uppsala Taxi får du dessutom genomföra vår utbildning för taxichaufförer.

Är du intresserad av att börja jobba för oss på Uppsala Taxi? Läs mer om våra nuvarande tjänster och ansök här så kontaktar vi dig!

Boka din resa direkt genom att ringa 018 - 100 000